Molnár Péter – interjú egy szakmabelivel :)

mp-blogkep

 

Molnár Péter cinematográfussal, a Bridal Film tulajdonosával beszélgettem a napokban, amit most megosztanék itt a blogon is..

 

 

Kérnék egy bemutatkozást – ki vagy, mivel foglalkozol és mióta?  Molnár Péter vagyok, esküvői cinematográfus és filmkészítő. Lényegében ebben benne van az is, mivel foglalkozom – egyedi, személyre szabott esküvői filmeket készítek olyan pároknak, akiknek tetszik a látásmódom és stílusom. 4 éve kezdtem bele, azóta több, mint 50 esküvőn voltam már ott és készítettem egyedi filmeket.

Mit jelent számodra a munkád, a szakmád?  Röviden: szerelmet. Bővebben? Önmegvalósítást, olyan dolgot, amiben ki tudom élni a kreativitásomat, amiben töretlenül tudok fejlődni és amiben szeretek is dolgozni. Ebből a szempontból szerencsés embernek tartom magam, hiszen a munkám a szenvedélyem is.

Miben tartod magad másabbnak mint a többi esküvői videós?  Elsősorban abban, hogy a szó hagyományos értelmében nem tartom magam “videósnak” – sokkal inkább kifejező szó arra amit képviselek a cinematográfus, vagy filmkészítő. Nem a végeláthatatlan rögzítés a cél, hanem az élmények és kiemelt pillanatok megfilmesítése és hangulatos visszaadása. Éppen ezért filmjeim átlagos hosszúsága 20-30 perc, amit ennyi időben nem lehet filmes környezetben elmesélni, megvalósítani, azt 2 órában sem. Viszont sokkal élvezetesebb, sokkal lendületesebb stílust képvisel, ezért is olyan kedvelt stílus ez a párok, rokonok, vendégek között. Ezen felül a “kevesebb több” alapján a minimalizmussal teszem széppé és hangulatossá a filmjeimet, nem használok ízléstelen effekteket vagy átmeneteket, sokkal inkább hagyom, hogy az események legyenek a középpontban, hogy a hangulat ragadja magával a nézőt.

Van esetleg olyan tapasztalatod az esküvőkről, amit kiemelnél?  Itt negatívra vagy pozitívra gondolsz? Mert van mindkettő :)
Negatívak közé sorolnám azokat, amikor a vendégek túlzásba viszik az eseményrögzítést, túlságosan szem előtt vannak. Ez nem csak az én munkámat nehezíti, hanem ők és a többi vendég sem tud zavartalanul az eseményekre koncentrálni.
De van pozitív is, az egyik esküvőn például annyira összebarátkoztam a párral, hogy azóta is beszélünk és jó kapcsolatban vagyunk – de szerencsére ez általánosan elmondható rólam és a párokkal való kapcsolatomról :)

Mi a véleményed a hazai esküvői videós szakmáról?  Őszintén szólva kettős a véleményem. Sokan vannak (és talán ők vannak a legtöbben) akik sem kreativitással, sem hozzáértéssel, sem megfelelő technikával nincsenek ellátva, de mégis belefogtak és nagy részt szinte csak a pénzért. Pedig ezt a szakmát nem lehet csak a pénzért végezni – vagy szívből foglalkozik vele az ember, vagy sehogy. Meggazdagodni nem lehet belőle (a felszerelés folyamatos fejlesztése óriási pénzeket visz el, de gondolom ezt Te is tudod, Kristóf :)), aki ilyen szándékkal fogna bele, az el se kezdje. Úgy vélem, átalakulóban van a piac és néhány éven belül már a kreativitásé és a minőségé lesz a főszerep – szerencsére azonban vannak olyanok, akik minőséget kínálnak, egyedi szemléletmód mellett, akiket érdemes megbízni egy ilyen munkával.

Van-e olyan része a munkádnak, amit ki tudnál emelni?  Így elsőre talán az esküvői Love Story film készítés – ez egy olyan kisfilm, amit az esküvő előtt veszünk fel, majd a vacsora után meglepetésként vetítjük le a násznépnek. Amikor időm engedi, a vacsora alatt még aznapról is beleszoktam csempészni néhány snittet a végébe, így a meglepetés a pár részére is garantált :)

Melyik munkád a kedvenced, amit így a végén szívesen bemutatnál?  Hajni és Bálint tavaly őszi esküvőjét emelném most ki, ez az aktuális kedvencem, de beszéljem inkább a Highlights film helyettem :)

Molnár Péter
www.bridalfilm.hu
info@bridalfilm.hu
facebook.com/bridalfilm

 

Szerző: Kristóf Ponicsán

Esküvő fotós és fotózsurnaliszta, 5 éve foglalkozik hivatásszerűen a fotográfiával.

“Molnár Péter – interjú egy szakmabelivel :)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.